Tegemoetkomingen

De dienst maatschappelijk werk van jouw ziekenfonds kan je helpen zoeken naar de tegemoetkomingen waarop jij recht hebt.  Zij helpen je ook met de aanvraag hiervan.

  • ze helpen je zoeken naar financiële tegemoetkomingen, sociale en fiscale voordelen en premies. Ook helpen ze jou met de aanvraag hiervan.
  • ze helpen je met de aanvraag van een zorgbudget bij de zorgkas. 
  • ze helpen met de administratie van je zorg.
  • ze zoeken samen met jou naar de juiste hulpmiddelen en bekijken of een woningaanpassing aangeraden is.
  • ze organiseren samen je (thuis)zorg.
  • ze zoeken naar de juiste oplossing voor jouw specifieke zorgsituatie.
  • ze begeleiden en helpen op jouw tempo, voor zolang jij dat nodig vindt

Een overzicht van tegemoetkomingen, tussenkomsten, diensten voor begeleiding na kanker en andere voorzieningen. 

.

Enkele tegemoetkomingen uitgelicht


Klik op de groene tekst om naar de website te gaan

Tussenkomst voor vervoer bij kanker

Voor het vervoer van en naar je kankerbehandeling of als je op controle gaat na de behandeling bij een arts-specialist, zorgt de ziekteverzekering voor een terugbetaling van je vervoerskosten. 

Vanaf 1 april 2025 moet je zelf geen aanvraagformulier meer indienen om een vergoeding te krijgen voor je reiskosten. Vanaf dan berekent je ziekenfonds de tegemoetkoming waar je recht op hebt aan de hand van je ziekenhuisfacturen.

Heb je nog geen aanvraagformulier ingediend voor je reiskosten daterend vóór 1 april 2025? Vraag er naar bij je eerstvolgende consultatie, meestal kan dit nog met terugwerkende kracht worden opgemaakt. Op dit aanvraagformulier vermeldt je arts de data waarop de (controle van) behandeling plaatsvond. Bezorg daarna het ingevulde document aan je mutualiteit voor terugbetaling.

Naast deze tussenkomst zijn er nog tal van andere tegemoetkomingen in reiskosten voor kankerpatiënten. Meer info op de website van het RIZIV.

.

Eerstelijns psychologische zorg in een netwerk voor geestelijke gezondheid

Ga je door een moeilijke periode? Raak je er niet alleen uit? Wacht niet te lang om je te laten omringen en helpen, praat erover met een eerstelijnspsycholoog.

Psychologische zorg is belangrijk en moet ook betaalbaar zijn, bespreek met je psycholoog (of orthopedagoog) of je in aanmerking komt voor terugbetaalde zorg in de eerste lijn.

Hoeveel moet je dan uiteindelijk nog zelf betalen:

  • Gemeenschapsgerichte interventies zijn gratis en kan je anoniem volgen
  • De eerste individuele sessie is gratis (per periode van 12 maanden)
  • Voor de volgende sessies betaal je
    • 11 euro per individuele sessie (4 euro als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming)
    • 2,5 euro per groepssessie.
  • Mogelijk betaalt je hospitalisatieverzekering ook dit betaalde remgeld terug bij een dossier ernstige ziekte.

Meer info kan je terugvinden op de website van het Vlaams Patiëntenplatform of bij jouw ziekenfonds.

.


Verhoogde terugbetaling Analgetica

Chronische pijn? Raadpleeg je (huis)arts voor een betere vergoeding van je pijnstillers. Je (huis)arts zal hiervoor een toelating aanvragen bij de adviserend arts van je ziekenfonds. Deze goedkeuring is onbeperkt geldig en je krijgt dan een tussenkomst van de ziekteverzekering van 75% bij aankoop van analgetica.

.

Vergoeding actieve verbandmiddelen bij chronische wonden

Wist je dat het RIZIV vergoedingen biedt voor bepaalde verbandmiddelen bij chronische wonden zoals een diabetische voet, oncologische wonden, en post-chirurgische wonden? 

Meer informatie over welke verbanden terugbetaald worden en hoe je deze terugbetaling aanvraagt, kan je vinden op de website van het RIZIV.  

Belangrijk: Heb je een hospitalisatieverzekering met een dossier ernstige ziekte? Dan komt deze wellicht tussen bij de aankoop van actieve verbandmiddelen. Vraag dan zeker een BVAC-attest bij jouw aankoop! Informeer even bij je hospitalisatieverzekering of zij dit attest automatisch ontvangen van jouw apotheek, of dat jij hen dit attest zelf moet bezorgen. Edit