Wanneer genezen niet meer mogelijk is, kan palliatieve zorg de kwaliteit en het comfort van de patiënt en zijn naasten verbeteren.
We spreken over palliatieve zorg vanaf het moment dat je te horen krijgt dat genezen niet meer mogelijk is. Het gaat hier dus over patiënten met een ongeneeslijke aandoening, los van zijn/haar levensverwachting. Palliatieve zorg is dus niet hetzelfde als terminale zorg.
Palliatieve zorg is alle zorg aan patiënten met een levensbedreigende aandoening en hun naasten, met als doel het verbeteren van hun levenskwaliteit. Het omvat alle zorg die mensen in hun laatste levensfase ondersteunt, op lichamelijk, psychisch/emotioneel vlak, sociaal vlak en existentieel/spiritueel vlak.
Klik op de afbeelding of op de groene tekst om naar de website te gaan
.

Het platform uitgezaaide borstkanker geeft jou en je naasten betrouwbare informatie, informatiebronnen, verhalen en tips.

Palliatieve Zorg Vlaanderen is de koepel- en netwerkorganisatie die zorgverleners, organisaties en mantelzorgers die dagelijks instaan voor palliatieve zorg ondersteunt.
Samen met onze partners willen we zoveel mogelijk ondersteuning bieden en kennis delen, op basis van wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring en expertise van onze leden.

Als mantelzorger van een palliatieve kankerpatiënt is het ziekteproces soms zwaar. Het is belangrijk dat je weet dat je er niet alleen voor staat!
Samen op zoek naar informatie, naar hoe je hem of haar het best kan ondersteunen. Een pad dat lang niet rechtlijnig zal zijn, maar waarbij we je zoveel mogelijk handvaten aanreiken om je de wegwijzers te bieden die je nodig hebt.
Ontdek hier een praktische gids die je door het traject van mandelzorg leidt.

LEIF – Een waardig levenseinde voor iedereen
LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.
Eén van de belangrijke kenmerken van palliatieve zorg is het zo goed mogelijk bestrijden van de klachten en problemen die het gevolg zijn van een ongeneeslijke aandoening. Wie vrij is van pijn en ongemak geniet meer van mooie momenten.
.
Palliatief statuut
Als je palliatief bent en thuis verzorgd wordt, kan je een beroep doen op verschillende financiële tegemoetkomingen. Om in aanmerking te komen voor deze financiële tegemoetkomingen, moet je over het ‘statuut van palliatieve patiënt’ beschikken. it statuut kan je via je huisarts aanvragen.
Hier lees je alle voorwaarden en de procedure om dit statuut aan te vragen.
Waarop heb je recht als palliatief patiënt?
- Het palliatief forfait, ook wel forfait voor palliatieve zorg thuis of thuiszorgforfait genoemd. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd, je kan het meest recente bedrag hier terugvinden.
- De volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts en voor bepaalde verstrekkingen door de thuisverpleging en de kinesist bij de palliatieve patiënt thuis.